Det er mange nordmenn som synes at vin er spennende, og Vinmonopolet gir tilgang til et bredt utvalg vin fra alle verdensdeler. Salget av tilbehør til vin øker også i takt med vininteressen, og det er noen tilbehør som er viktigere enn andre. Tempering er selvfølgelig svært grunnleggende, men såkalt dekantering kan også ha mye å si for vinopplevelsen – særlig når det gjelder tanniner. Det finnes mange spennende vintilbehør som kan være nyttige i den forbindelse, fra enkle karafler til innovative dekanteringskorker.
Tanniner – et annet navn for garvesyre
Begrepet tanniner er helt enkelt et annet navn for garvesyre eller garvestoff. Tanniner er en naturlig syre, som finnes i en mengde forskjellige planter. Det betyr også at den finnes i alt fra te og kaffe til vin. Dessuten brukes garvesyre fra et spesielt treslag til garving av skinn.
Tanniner finnes naturlig i både drueskall, steiner og stilker. Dessuten finnes det tanniner i treverk, noe som gjør at lagring på trefat også tilfører vinen tanniner. I noen tilfeller tilføres faktisk denne type tanniner bevist ved hjelp av eikestaver eller -spon i andre typer fat.
En vanlig myte om tanniner – og hvordan du reduserer mengden tanniner
Det er mange som mener at det er tanninene som fører til hodepine, særlig etter å ha drukket rødvin. Det finnes likevel ingen sterk bevisning bak dette, og det kan være helt andre faktorer som fører til hodepine etter inntak av alkohol.
Samtidig er det mange som ønsker å redusere mengden tanniner, helt enkelt for å få en mindre tørr eller bitter smaksopplevelse. Å dekantere vinen er den enkleste måten å fjerne noe tanniner selv. Ved å tilføre oksygen på en kontrollert måte, når vinen helles over i en annen beholder, vil noe av tanninene bli borte. Med noen enkle håndgrep kan du altså tilpasse vinen mer til din egen smak – med litt redusert innhold av tanniner.