Nordmenn har tilgang til svært gode helsetjenester og nødvendig oppfølging i løpet av svangerskapet, noe som legger til rette for trygge svangerskap. Samtidig er det noen enkle huskeregler som alle gravide bør ha i bakhodet når det gjelder både mat og drikke. Følg alltid de oppdaterte råden på helsenorge.no for sikkerhets skyld.
Unngå mikroorganismer, fremmedstoffer og miljøgifter
Flere av de offentlige rådene handler om å redusere inntak av miljøgifter og andre fremmedstoffer som kan ha en negativ påvirkning på barnets utvikling. Det er hovedsakelig i kjøtt og fisk som nivåene av forskjellige giftstoffer kan være problematisk. Samtidig er det også en rekke mikroorganismer som ikke overlever god varmebehandling. Derfor er det viktig å alltid praktisere god hygiene i forbindelse med matlaging, og gjennomsteke eller koke kjøtt og fisk.
Pass på at mat som serveres på restaurant også er behandlet på korrekt måte. Det er mulig å søke etter restauranter på internett, som for eksempel på denne siden, og sjekke før besøket at det er mulig å velge alternativer som er gjennomstekte og uten problematiske råvarer.
Begrense inntaket av kjøtt, spekemat og utvalgte typer fisk og vilt
Miljøgifter konsentreres på sin vei gjennom næringskjeden. Det er også derfor som myndighetene fraråder inntak av for eksempel selkjøtt eller større blåkveite. Forskjellige miljøgifter vil over årene konsentreres i denne type fisk som er på toppen av næringskjeden.
Når det gjelder spekemat skyldes anbefalingen til gravide at spekematen per definisjon ikke er varmebehandlet. Det betyr igjen at det finnes en risiko for at det finnes rester av bakterier som listeria. Risikoen er kanskje lav, men det er viktig med et føre var-perspektiv.
Unngå alkohol, nikotin og koffein
De aller fleste vet at det er viktig å unngå både alkohol og nikotin i løpet av graviditeten. Samtidig er det også anbefalt å begrense inntaket av koffein – både i form av kaffe og andre drikker.