Det finnen en rekke forskjellige apper og andre systemer som skal hjelpe brukeren å gå ned i vekt med hjelp av kaloritelling, men er det virkelig veien til varig vektnedgang? Og hvorfor er det egentlig slik at mennesket gjerne spiser mer enn hva vi egentlig trenger for å overleve?
Opp gjennom tilnærmet hele menneskets historie så var for mye mat et helt ukjent problem, heller omvendt så var de aller fleste på jakt etter nok mat. Det gjelder både mange tusen år tilbake i tid, men også i nyere tid i løpet av 1900-tallet. Bønder som arbeidet hardt på feltene var dessuten aktive på en helt annen måte sammenlignet med dagens stillesittende livsstil. Dessuten er da dagens mat man kan lese om i Ranapost noe helt annet enn det de hardtarbeidende moværingene på jern- eller koksverket kunne få tak i.
Mennesket er genetisk programmert til å foretrekke energirike næringskilder med mye sukker og fett. Det er helt naturlig med tanke på overlevelse i situasjoner med lite mat, men kan fungere dårlig i en verden der tilgangen på mat er ubegrenset – i hvert fall i Norge. Noen undersøkelser tyder på at kombinasjonen av fett og sukker, for eksempel i hurtigmat med sukkerholdig drikke, er helt uimotståelig for kroppen.
Det er mange livsstilssykdommer som henger sammen med overvekt, og hvis man ønsker å redusere vekten sin til et sunt nivå så finnes det ingen vei rundt det å spise færre kalorier enn hva man forbrenner. Det er selvfølgelig mulig å gjøre uten å telle hver eneste kalori man spiser, men for noen vil det også uten tvil være en ekstra motivasjon å faktisk registrere og måle det man spiser. Det er noe de færreste har lyst å gjøre resten av livet, men i en begrenset periode kan det gi mer innsikt i egne spisevaner.