God søvnkvalitet er helt avgjørende for både fysisk og psykisk helse. Søvnmangel vil raskt gi redusert mental kapasitet, som faktisk kan sammenlignes med et betydelig promillenivå. Over tid vil søvnforstyrrelser også kunne gi andre alvorlige helseutfordringer, og det er viktig å følge med søvnkvaliteten sin. Søvnforstyrrelser må tas på alvor, og i noen tilfeller også behandles av helsevesenet, men det er også greit å jobbe med forutsetningene for god søvn – som for eksempel seng, madrass og miljøet på soverommet.
En god seng som gjør det enklere å sovne
Søvn er et komplekst tema, og det er selvfølgelig ikke bare sengen som er avgjørende for at du skal sove godt. Likevel er sengen en av flere faktorer, og det er fornuftig å velge en seng som i hvert fall ikke bidrar til at du sover dårlig.
Det er særlig to faktorer som er viktige når det gjelder valg av seng og madrass – fasthet og pusteegenskaper. Se på en seng her, og du vil legge merke til at madrassens fasthet og komfort er blant de mest sentrale variablene. Det finnes ingen fasitsvar når det gjelder fasthet, det er ikke slik at en mykere eller fastere seng med automatikk er bedre eller dårligere. Det er brukerens vekt, kroppsbygning og preferanser som er avgjørende.
Pustende og fukttransporterende egenskaper henger sammen med materialvalg, og legger til rette for at du ikke våkner opp svett, klam og kald. Alle mennesker svetter i løpet av natten, og det er særlig viktig at overmadrassen har egenskaper som lar den transportere vekk denne fuktigheten fra huden.
Optimale forhold på soverommet
Temperaturen på soverommet bør være noen grader kaldere enn ellers i boligen. Noen undersøkelser tyder på at temperaturer helt ned mot 15 grader kan være optimale, men det er selvfølgelig også store individuelle variasjoner. Hovedpoenget er egentlig at du ikke skal være verken for varm eller for kald, slik at søvnen ikke forstyrres av at du våkner opp svett eller nedkjølt.
Lysforhold er også viktige. Husk på at lys er et viktig signal til hjernen om hvilken tid på døgnet det er, og dempet lys vil lette innsovning. Omvendt vil du også våkne lettere når det er lyst, det finnes til og med egne oppvåkningslamper som gradvis tenner lyset.
Vaner – skjermbruk, mat og mye mer
Innsovningsproblemer kan ha komplekse bakenforliggende årsaker, men det er noen vaner og livsstilsfaktorer som går igjen:
- Det er fornuftig å unngå kaffe, te eller energidrikk på kvelden, da koffein har en oppkvikkende effekt.
- Det er også lurt å ikke spise store måltider rett før leggetid, samtidig som du heller ikke bør legge deg sulten.
- Skjermbruk henger sammen med lys som en stimulerende faktor, og det er anbefalt å redusere skjermbruk rett før innsovning. Det handler både om lysforhold og stimuli i form av nye inntrykk.
I stort er det fint å legge til rette for at soverommet og sengen blir et rolig fristed, som kroppen automatisk forbinder med innsovning. Da blir det lettere å oppnå bedre søvnkvalitet og mer velvære i hverdagen.